ponedeljek, 18. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

četrtek, 9. februar 2017 ob 09:00, ogledov: 7528

44 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi

Objavil(a): Manca Ogrin
11. festival gorniškega filma v tekmovalnem programu postreže 43 filmov z vsega sveta, številnih že nagrajenih na tovrstnih festivalih v tujini, v retrospektivi zaživi Sfinga (1983). V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kulturnem domu Nova Gorica in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani si boste lahko med 20. in 26. februarjem ogledali 10 alpinističnih in 12 plezalnih filmov, gore, šport in avantura bodo ponudili 8 filmov, 14 jih bo o gorski naravi in kulturi.
Uvodni festivalski večer, 20. februarja, bo v Cankarjevem domu na ogled težko pričakovani celovečerec Šerpa – Spor na Everestu, med snemanjem katerega je ustvarjalce presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo šestnajst šerp. Film z vidika šerp večplastno slika problematiko, ki jo v Himalajo prinaša komercialni alpinizem. Med nosače iz Visokih Tater, ki se s stotimi kilogrami na hrbtu upirajo nevihtam, viharjem in globokemu snegu, nas bo popeljala Nosačeva svoboda, veselimo se tudi premiere filma Domovina smučanja, režiserske dvojice lani nagrajene Afganistanske zime, v katerem bomo vijugali po Altaju.

Deželo neraziskanih naravnih zakladov bo odstrl film Divja Albanija – V deželi orla, med mite in pravljice ob opazovanju živalskega sveta popelje film Dolomiti – V hramu junakov, skrivnostno zgodbo reke Ganges pripoveduje Sveta (ne)sveta reka. V filmu 3000 skodelic čaja spoznamo Grega Mortensona (avtorja knjige Tri skodelice čaja), njegove šole in njegove sanje: širjenje miru s knjigami, ne bombami. Raziskovanje Pamirja na velika platna prinaša alpinistično in kolesarsko pustolovščino s plemenitimi cilji, Bartas pa skrite kotičke otoka Reunion in nov svetovni rekord v highlinu, kraljevski disciplini hoje po vrvi.

Med krajšimi filmi ne gre zamuditi Dodove sreče, nore jadralno-plezalne pustolovščine po arktičnem krogu z belgijskimi starimi znanci festivala, Bazni tabor pod Everestom odpira številna vprašanja o paradoksih ekstremnega turizma na 5300 metrih, film Fanta v Bugabujih vabi na epski boj z izjemno zahtevno smerjo v kanadski divjini, Hiša Nime Gyalmu pa odpre vrata popotresnega Nepala, kjer se domačinka loti obnove svojega doma v odročni in uničeni dolini Langtang.

11_festival_gorniskega_filma

Bogata je tudi filmska bera slovenskih ustvarjalcev. Režiser Igor Vrtačnik se predstavlja z dvema filmoma: Ama Dablam, izsanjane sanje, pripovedjo o sedemdnevnem vzponu Vanje Furlana in Tomaža Humarja prek severozahodne stene Ama Dablama (nagrajenem z zlatim cepinom), ki bo predvajan premierno, ter Legendarni drenovci, zgodbo o alpinistih, ki so opravili prve zimske vzpone v slovenskih hribih, tudi na Triglav, bili začetniki smučanja, markiranja pešpoti v slovenskih gorah in pionirji umetniške gorske fotografije. Prečkanje Islandije pokojnega režiserja Jureta Breceljnika je navdihujoč dokument velikega izziva – s snežnim kajtom presmučati Islandijo v enem dnevu, medtem ko film Sir s sedmimi skorjami Haidy Kancler prikaže življenje mlade družine in sirarsko delo na Idrski planini pod Matajurjem. V retrospektivi Sfinge (1983) Igorja Koširja spremljamo alpinistično navezo Aleš Kunaver, Marjan Manfreda in Andrej Štremfelj med plezanjem Obraza Sfinge v Triglavski severni steni.

Češnja na torti letošnjega festivala je prav gotovo triminutni film Čudovita narava – Navadni kameleon, ki predstavi prehranjevalne navade navadnega kameleona, kakor jih še niste videli.

>>> Celoten festivalski PROGRAM si lahko ogledate na spletni strani 11. festivala gorniškega filma, letak v PDF-obliki je dosegljiv na tej povezavi, tiskanega pa najdete na prizoriščih festivala.

Ob izbrani filmski beri ne gre pozabiti na festivalske goste. Na letošnjem festivalu bodo predavali plezalna mama z jeklenimi prsti Martina Čufar Potard, najuspešnejši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, avstrijska alpinistična legenda Robert Schauer, tržaški Slovenec Jernej Šček, ki bo predstavil italijanskega mojstra navpičnice Emilia Comicija, vrhunska italijansko-slovenska naveza Nives Meroi in Roman Benet in kamniški alpinist Janez Volkar, pred 40 leti član odprave na Nošak.

-------------------------
Povezana novica:
Na obzorju: 11. festival gorniškega filma

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino