petek, 22. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 14. april 2017 ob 09:15, ogledov: 3467

Kvalitetni primorski ražnjiči na Kuclju

Objavil(a): Matej Ogorevc
Za nekatere se je sobotni izlet začel baje nekje med odcepom iz avtoceste za Vipavo. Za druge pa par kilometrov od Vrtovina. Vrtovin je namreč vasica na Primorskem, kjer naj bi se vsi dobili. Izgubljene ljubljanske duše so avtocesto zapustile že v Ajdovščini, imele ogled tega prelepega kraja, nekaj kroženj, potem pa še natančen ogled vasi Vrtovin.
Obupani so le poklicali na pomoč domačine. Dobili smo se pri glavni cesti. (Ta del se verjetno zdi smešen samo Primorcem, ostali nimate pojma, kje so te vasi, priznajte!)

Skupaj po vseh ozkih in ovinkastih uličicah smo prispeli do izhodišča. Veliko študentov na kupu, nekateri celo z družinskim avtom. Pa smo le začneli našo hojo proti prvi točki - Mali gori. Vmes smo prišli tudi do bivaka, ampak o bivakih pa kdaj drugič (čeprav smo tudi o njih že pisali, op. ur.). V koči na Mali gori nas je že čakal Gregor in nas pogostil boljše kot v hotelu s petimi zvezdicami. Take domačine imamo res najraje. Čaj, sladko, močno in kava za Matevža. Drugače bi ubogi fant ostal nekje na sredini poti. Skratka kvalitetna pogostitev, v vsej svoji veličini. Lahko potrdimo tudi, da imajo prvovrsten, kvaliteten WC, nekje za tremi smrekami. Pot se je po okrepitvi nadaljevala še bolj veselo proti koncu Male gore. Katarina je bila namreč navdušena, da gremo lahko pogledat še neke razsute skale. Skale gor, skale dol - nastala je ena kvalitetna fotografija. Dobre pol urce hoje navkreber in po soncu, smo že prišli do koče na Čavnu. Ta koča pa ima normalen WC, v okviru same stavbe. Tistega obljubljenega Kuclja pa še kar ni in ni bilo. Pot pod noge in hitro smo prišli tudi na vrh Kuclja. Sto sonc, prijeten počitek, malo vetra - ravno toliko, da smo zvečer izgledali vsi kot zapečeni ražnjiči - malica, opravljanje tistih, ki na izletu niso bili prisotni - še njih smo spekli ... Ja, en res kvaliteten pogovor. Še obvezno slikanje z vrha in na pot v dolino. A ne tako hitro! Očitno nič utrujeni od tega študentsko-upokojenskega-hitro-počasnega tempa, skratka kvalitetne hitrosti, smo skočili še na Sv. Pavel. Domači hrib s cerkvico, pol ure oddaljen od Vrtovina. Od tam pa res še zadnjih nekaj metrov, mimo rimskega vodnega stolpa, čez potoček (ena je imela s seboj plavalna očala!) do prvotnega izhodišča.

mk_pzs_s_studenti_v_hribe_kucelj_2017_foto_katarina_kadivec__6_ mk_pzs_s_studenti_v_hribe_kucelj_2017_foto_katarina_kadivec__7_

Ogledali smo si vse, kar lahko ta del planote ponudi. Navdušeni Gorenjci, Ljubljančani, Notranjci, Dolenjci, Štajerci, Prekmurci nad Primorsko in Vipavsko dolino. Ta dan ja, ko ni pihala burja. Drugače bi se vsi kaj hitro v dolini znašli.

Ana in Liza? - kvalitetno! Prišli smo vsi, srečno se vrnili vsi, z dobrim občutkom, da smo naredili nekaj kvalitetnega za svoje telo. Prva analiza kar pri družinskem avtu, saj se je družina morala odpraviti prej domov. Druga analiza pa v Selu, ob kavi za Matevža. Baje so nekateri potem iskali burek v Ajdovščini - od zjutraj so verjetno dobro poznali kraj, zato ne dvomim, da ga niso našli. Upam, da je bil kvaliteten.

Izlet je bil kvaliteten, na nivoju, če sem pozabila omenit. Kvalitetna organizacija in kvalitetno vodenje, kvalitetno vreme - orientacija do Vrtovina? Kvalitetno z navigacijo.

Se vidimo na naslednjem izletu, le pridite vsi, drugače bomo še koga spekli na poti.

mk_pzs_s_studenti_v_hribe_kucelj_2017_foto_katarina_kadivec__17_ mk_pzs_s_studenti_v_hribe_kucelj_2017_foto_katarina_kadivec__26_

PS: Vsi lajkat na Facebooku Malo goro in Gregorja - on je poosebljena kvalitetna primorska prijaznost.
PS2: Ker 20 študentov ni imelo denarja za znamko, naprošamo Pošto Slovenije, naj le dostavi naše pozdrave.

Na papir spravila Anja Brus, na spominsko kartico v obliki fotografij pa Katarina Kadivec

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino