sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

petek, 28. april 2017 ob 09:00, ogledov: 10243

V visokogorju čaj in malica še iz nahrbtnika, drugod tudi že iz kuhinj planinskih koč

Objavil(a): Matej Ogorevc
V gorski svet se počasi in vztrajno vrača življenje ter planinski živžav! Morda v prvih dneh letošnjih prvomajskih praznikor res da še ne, ob napovedanem skorajšnjem trganju oblakov pa bodo poleg obiskovalcev gora oživele tudi planinske koče.
Ob tem velja poudariti, da trenutno ne beležimo sprememb odprtosti visokogorskih koč, marsikje nižje pa je že zaznati številne gostinske aktivnosti.

Julijske Alpe
V Julijskih Alpah vas vsak dan strežejo že v petnajstih kočah. Domu na Komni, Planinskemu domu Tamar, Planinski koči Merjasec na Voglu, Koči v Krnici, Koči na planini Stador, Erjavčevi koči na Vršiču, Blejski koči na Lipanci ter Planinski koči na Uskovnici, kjer ste bili dobrodošli tudi med vsemi zimskimi dnevi, so se z vsakodnevnim delovnim časom pridružili še Mihov dom na Vršiču, Koča na Gozdu, Koča pri Savici, Planinska koča na Vojah, Aljažev dom v Vratih, Kovinarska koča v Krmi, ter v Koči pri izviru Soče. Sicer pa ob koncih tednov ter ob praznikih zadiši tudi iz kuhinj in jedilnic na planini Razor, na Orožnovi koči pod Črno prstjo, na Vogarju, Ratitovcu ter na Petrovem Brdu.

Poseben status ima le Kredarica, kjer vas zasilno lahko oskrbita meteorologa. Kar pomeni, da vam lahko priskrbita posteljo in odeje v neogrevanih sobah taiste koče.

Preostale koče ostajajo do nadaljnjega zaprte, prenekatere pa utrujenim mimoidočim ponujajo zavetje v zimskih sobah, ki se nahajajo v samem objektu ali pa ločeno v bližnjem objektu. Prav tako so odprti vsi bivaki. Za oboje, zimske sobe in bivake, pa velja, da so opremljeni vsaj z nekaj dekami. Ob tem obiskovalce teh zasilnih pribežališč prosimo, da jih ob odhodu za seboj počistijo smeti, zložijo odeje ter za seboj trdno zaprejo vsa vrata, okna in napolknice.

Kamniško-Savinjske Alpe
Tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah smo na Planinski zvezi Slovenije že zaznali nekaj več življenja v notranjosti planinskih koč, a so razlike v primerjavi z zimskim delom sezone manjše. Vsak dan vas bodo veseli oskrbniki in oskrbnice Domžalskega doma na Mali planini, Mozirske koče na Golteh, Planinskega doma na Gospincu, ki je po lanskem požaru deloval že celo zimo, Andrejevega doma na Slemenu, Frischaufovega doma na Okrešlju ter v Kamniški Bistrici. Od prvomajskih praznikov naprej vas med vikendi postrežejo tudi na severni strani Grintovca na Češki koči ter na Menini planini, vulkanskem Smrekovcu ter vetrovnem Kamniškem sedlu, na Klemenči jami, Kriški gori, pod Storžičem ter na Kališču. Koče na Ledinah, na Kokrskem sedlu ter na Korošici ostajajo zaprte, zavetje pa si lahko najdete v zimskih sobah, ki se nahajajo v objektu omenjenih koč. Pred vremenskimi vplivi ali pa le pred nočjo se lahko skrijete tudi v štiri bivake, ki se nahajajo na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Karavanke
V Karavankah z izjemo Doma na Uršlji gori ter Koče na Golici ne beležimo odstopanj od dosedanjega delovnega časa. Po naših podatkih so zaprte le koče na Stolu, na Pikovem ter pri izviru Završnice. Bivakov ali zimskih sob na območju Karavank NI!

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije Na Pohorju, v  predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan.

Napisanemu navkljub priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč najdete na spletni strani pzs.si/koce.

OPOZORILO PRED OBISKOM VISOKOGORJA: Ob zadnjem sneženju (v dolinah deževju) je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo tudi več kot meter novega snega, drugod sicer nekoliko manj. Veter je gradil zamete, na grebenih opasti, na izpostavljenih mestih se je naredila kloža. Razmere so tako zimske, zato se podajajte v območje snega le s popolno zimsko opremo ter zadostnim znanjem uporabe le-te. Ne gre pozabiti niti na nevarnost plazov, nižje temperature ter oteženo napredovanje.

Pripravil Matej Ogorevc
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino