sobota, 8. avgust 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 30. oktober 2019 ob 09:15, ogledov: 1496

Usposabljanje za mlade o Karavankah

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije je v ponedeljek, 21. in v torek, 22. oktobra 2019 v okviru projekta Alpe Adria Karavanke Regija doživetij, izvedla Usposabljanje za mlade o Karavankah. Usposabljanje je bilo namenjeno predvsem mlajšim planincem, ljubiteljem narave, ki so želeli poglobiti svoje znanje o naravi v Karavankah ter njenem varovanju.
Obeh delov usposabljanja se je udeležilo 16 dijakov iz Biotehniškega centra Naklo, v torek pa se je pridružilo še 25 dijakov s Slovenske gimnazije v Celovcu. Dijake so spremljali učitelji z obeh šol.

usposabljanje_za_mlade_o_karavankah-foto_irena_mrak (11)_1

Prvi dan je usposabljanje potekalo v obliki teoretičnega in praktičnega dela v Razstavno informacijskem središču v Dovžanovi soteski, drugi dan pa je bil namenjen praktičnemu delu na območju Zelenice. Predavatelji so bili strokovnjaki s področja geologije, geografije, biologije in gozdarstva.

Dan v Dovžanovi soteski se je začel na parkirišču v naselju Čadovlje pri Tržiču, od koder smo šli peš do Razstavno informacijskega središča v vasi Dolina. Ob poti so dijaki spoznavali geološke in geomorfološke značilnosti območja, ki je zavarovano kot naravni spomenik. Lahko so opazovali tudi problematiko urejanja soteske, saj v tem času potekajo obsežna sanacijska dela v strugi Tržiške Bistrice ter na infrastrukturi, ki je bila poškodovana v vremenski ujmi konec oktobra 2018. V RIS Dolina je Asja Štucin, načelnica Odbora za varstvo gorske narave pri MDO Gorenjske, predstavila organizacijsko strukturo varovanja gorske narave v Planinski zvezi Slovenije in v meddruštvenih odborih ter na ravni posameznih društev. Prav tako je predstavila naloge in pristojnosti varuhov gorske narave in gorskih stražarjev. Sledila so predavanja Matevža Novaka o geologiji Karavank ter geoloških značilnostih območja Dovžanove soteske. Irena Mrak je na koncu predavala še o geomorofloških in krajinskih značilnostih Karavank ter o problematiki vplivov planinstva na naravo in okolje.

Drugi dan usposabljanja smo se zbrali na parkirišču na Ljubelju. Ana Dolenc je na poti z Ljubelja na Zelenico predstavila vegetacijske značilnosti Karavank in prostoživeče živali, Rok Pisek pa se je osredotočil na gozd, s poudarkom na značilnostih gorskega gozda v Karavankah. Irena Mrak je dijake poučila o kamninah in oblikah površja ob poti in na širšem območju Zelenice. Na Zelenici so dijaki spoznali metode merjenja velikosti in ugotavljanja starosti dreves. Ob zaključku dneva je bilo potrebno pokazati še nekaj umetniške žilice, saj so morali svoja spoznanja, občutja in opažanja narisati.

usposabljanje_za_mlade_o_karavankah-foto_irena_mrak (1)_1

Odzivi dijakov ter učiteljev obeh šol na vsebine in izbrana območja usposabljanja, so bili zelo dobri in pozitivni, saj jim je usposabljanje omogočilo pridobivanje novih znanj na malo drugačen način, v čudovitem gorskem okolju Karavank.

Projekt se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija in je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Cilj projekta je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, ki ponujajo veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti.


Poročilo pripravili Irena Mrak (vodja usposabljanja, tudi avtorica fotografij) in Katja Maček


karavanke_vodenje


Fotogalerija

 Irena Mrak

 Irena Mrak1 / 8

 Irena Mrak2 / 8

 Irena Mrak3 / 8

 Irena Mrak4 / 8

 Irena Mrak5 / 8

 Irena Mrak6 / 8

 Irena Mrak7 / 8

 Irena Mrak8 / 8

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino