sobota, 25. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 2. avgust 2022 ob 00:00, ogledov: 2005

Mladinski voditelji 2022

Objavil(a): Ana Suhadolnik
Neformalno izobraževanje za naziv Mladinskega voditelja 2022 je za nami. V spodnjem članku lahko preberete nekaj utrinkov dogajanja skozi teden, na dnu pa najdete povezavo, da si ogledate tudi fotogalerijo. Vabljeni v branje :).
Priznam, da sem sedaj v vodstvu tega izobraževanja že toliko let, da do udeležencev gojim visoka pričakovanja. Vsako leto jih izpolnijo in tudi tokrat so jih. 14 mladih iz vse Slovenije so se skupaj z nami (vodstvom) zbrali v PUS Bavšici. Ta, meni še vedno ena izmed dveh najljubših hiš, se nahaja v skriti dolini Bavšice.

DSC_0478

Po vseh teh vročih tednih so bile napovedane nevihte in temu smo prilagajali program. Kar dobro nam je uspelo. Dijaki so se dodobra poglobili v tehnično opremo, gibanje po lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih poteh, vozlanje vozlov. Vsi so uspešno prečili učno ferato in se spustili ob vrvi. Opravili smo dve planinski turi. Tretja je bila prilagojena zaradi vremena.

Dijaki so osvojili oz. utrdili znanje orientacije, tako v teoriji kot v praksi. Hkrati so imeli priložnost odkriti še nekatere skrite kotičke te prekrasne doline. Kar nekaj časa smo si vzeli tudi za predstavitev in izmenjavo dobre prakse na temo organizacije taborov. Sicer pa smo se veliko pogovarjali o družabnosti in spoznali malo morje novih iger, bansov, pesmi. Skupaj smo ugotovili, kakšne so lastnosti dobrega voditelja, sami udeleženci pa so dobili tudi konstruktivne napotke pri nastopanju v javnosti, v katerem so se preizkusili.

DSC_0249

Vedno radi izkoristimo kvalitete in strokovno znanje vodstva. Zato smo letošnjim MV-jem posebej predstavili delo s posebnimi potrebami, varstvo narave in izkušnjo 10 – dnevnega turnega smučanja v Gruziji.
V kuhinji je kraljeval Jure, ki nam je postregel s pravimi (zelenjavnimi) poslasticami. Mimogrede nam je pomagal še kot inštruktor, njegova(pet in pol stara) hčerka pa je bila pravi sonček, ki se je v družbi srednješolske mladine popolnoma znašla. Če vam zaupam, da so ji fantje risali samoroge in princese na zrnu graha, verjamem, da si predstavljate to »družinsko vzdušje«, ki smo ga skupaj ustvarili.

DSC_0192

Proste minute smo izkoristili za počitek, kitaro, odbojko, učenje briškule in drugih iger s kartami ter spremljanje novic GRS Bovec ter dogajanja na Krasu. V poklon in podporo gasilcem nismo prižgali tabornega ognja. Kljub temu smo si večere kar lepo zapolnili in skupaj s testi ter praktičnimi izpiti je teden minil preden rečeš »kiss killer«.

DSC_0966

Igra tedna? Briškula. Ali je že izpodrinila tarok, ki je zadnja leta tradicija mladinskih organiziranih taborov v Bavšici? Malo še počakajmo :).

Ana Suhadolnik, članica vodstva MV 2022


P.S.: toplo vabljeni, da si vzamete kakšno minuto še za ogled fotografij, ki so nastale tekom tedna. Najlepša hvala vsem avtorjem, ki so bili pripravljeni deliti svoje slike z javnostjo (Dejan, Neža, Tomaž ter vsi uporabniki Tomaževega fotoaparata).


P.P.S: kot načelnica MK PZS se še enkrat zahvaljujem društvom in staršem za zaupanje mladih, Juretu za pestro in zdravo kulinariko, vodstvu za izjemno delo in vam, mladi, ki ste se izkazali kot izjemni predstavniki svoje generacije. Lahko ste ponosni na sebe. :)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino