sobota, 25. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

četrtek, 23. marec 2023 ob 00:00, ogledov: 771

Uspešno izvedena zimska šola!

Objavil(a): Ana Suhadolnik
V mesecu marcu 2023 je na Komni in v njeni okolici skupina mladih nadgrajevala svoje znanje v planinarjenju pozimi. Udeležencev je bilo veliko, družba prijetna, snega pa tudi dovolj, da se je zimska šola lahko kvalitetno izvedla :).
V petek pozno popoldne smo se študenti zbrali ob Koči pri Savici in po kratkem spoznavanju oprtali nahrbtnike, pripravljene za cel vikend, ter ubrali pot pod noge proti Komni. V soju čelnih svetilk smo kmalu prišli do prvega snega, po dobrih dveh urah hoje pa smo prispeli do koče, kjer smo se namestili v sosednji depandansi. Večer smo preživeli sproščeno ob druženju in igranju kart. 

Zimska_sola_1
Slika 1: zimska šola na terenu. Foto: arhiv MK PZS

Naslednje jutro smo se zbudili v sončen in topel dan. Po pregledu opreme in nameščanju derez na čevlje smo se po že precej južnem snegu odpravili v smeri proti planini Govnač. Na primerni lokaciji smo nato razdeljeni v manjše skupine imeli tri delavnice. Že dan pred prihodom na Komno smo po zoomu imeli predavanje o plazovni nevarnosti in hoji v gore pozimi, zdaj pa smo vse preizkusili tudi praktično.  Naučili smo se uporabljati lavinski trojček – s plazovno žolno smo iskali zakopane nahrbtnike in jih s sondo natančno locirali. Naredili smo tudi nekaj prerezov snežne odeje, stabilnost snežne odeje pa smo najprej preverjali s tlačno metodo in nato še z norveško metodo. Spregovorili smo nekaj besed o opremi in različnih vrstah derez in cepinov ter naredili sidrišče s pomočjo cepina. Po številnih novih informacijah smo nadaljevali pot do planine Govnač in mimo Koče pod Bogatinom nazaj do Komne. Pot sicer ni dolga, a se nam je sneg na vsakih nekaj korakov nepričakovano globoko udrl, zato je bila kar naporna, a izredno zabavna in polna smeha. Po okusni večerji smo se pridružili zanimivemu predavanju o turnem smučanju v Pirenejih, ki je bilo sicer organizirano za turne smučarje, ki so vikend prav tako preživljali na Komni. Ta večer smo izvedli še kratko predavanje oziroma ponovitev prve pomoči, ki jo večinoma dobro poznamo, a je to eno temeljnih znanj, ki ga je nujno obnavljati. Ogledali smo si še nekaj posnetkov plazov, ki so jih posneli smučarji, ki so imeli na čeladi kamero in kritično analizirali njihovo reševanje iz situacije. Po pestrem in prijetnem dnevu s polno novimi izkušnjami in znanjem smo bili zvečer precej utrujeni, vendar smo našli energijo za druženje  ob harmoniki oziroma kartanje ter drugi in hkrati zadnji večer veselo zaključili.

Zimska_sola_3
Slika 2: polno opremljeni za hojo pozimi. Foto: arhiv MK PZS

Tretji dan smo vstali nekoliko bolj zgodaj, da bi ujeli jutranji pomrznjen sneg in krenili proti Bogatinskemu sedlu. Malo pod sedlom smo se ustavili, sneli dereze, si nadeli čelade in vadili ustavljanje s cepinom. Sprva so bili naši poskusi še nekoliko negotovi, a kmalu smo vsi ob ustavljanju pokrčili kolena, dvignili boke in se močno oprli na cepin pod telesom. Aktivnost je postala zelo zabavna, začeli pa smo se ustavljati tudi iz različnih položajev. V manjših skupinah smo se povzpeli do sedla, kjer se nam je odprl čudovit razgled na Krn. Sestopili smo po isti poti nazaj do Komne, kjer smo se okrepčali in uradno zaključili zimsko šolo. Pred mrakom smo se spustili do avtov in se kar težko poslovili po čudovitem vikendu.

Zimska_sola_2
Slika 3: skupinska fotografija. Foto: arhiv MK PZS

Na zimski šoli smo pridobili ogromno novega, uporabnega znanja in izkušenj, obenem pa smo preživeli tudi vikend v čudoviti naravi, na snegu in soncu ter v super družbi.

Zala Serženta, udeleženka zimske šole
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino