ponedeljek, 17. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sreda, 17. maj 2023 ob 10:00, ogledov: 1291

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2023

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) Rakitna 2023 bo na območje občine Brezovica 20. in 21. maja 2023 privabilo okrog 216 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov. Dvodnevno tekmovanje, na katerem se bodo pomerile najboljše ekipe iz posameznih področnih lig (Podravska, Savinjska, Gorenjsko-dolenjska, Rogaška liga in liga Smrekovec), organizirajo Mladinska komisija PZS in planinska društva Gorenjsko - dolenjske orientacijske lige.
Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že dolgoletno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč in druge vsebine planinske šole. Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v šest kategorij: A - učenci do 6. razreda osnovne šole, B - učenci do vključno 9. razreda osnovne šole, C - mladina do 20 let, D - člani, starejši od 18 let, E - člani, starejši od 45 let in F - družine (najmanj eden od staršev in osnovnošolski otroci).

re__evanje_naloga_foto_Matic_Lampreht
Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije (foto Matic Lampreht)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Rakitna 2023 na območju občine Brezovica ob pomoči Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS organizirajo planinska društva Gorenjsko - dolenjske orientacijske lige: PD Borovnica, PD Tržič, PD Vrhnika in PD Ljubljana-Matica. Tekmovalci bodo poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja, zavarovanega rastlinstva in živalstva in dobre telesne pripravljenosti morali pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Krožni planinski poti Pentlja. Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo 49 ekip. Za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo okrog 216 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Tekmovanje se bo za kategorije C in D začelo v soboto, 20. maja, ob 8.00 pri PŠ OŠ Rakitna, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 21. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 49 ekip. Pri PŠ OŠ Rakitna bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E in F, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C in D po zgodnjem startu takrat že na progi. Cilj vseh ekip bo pri PŠ OŠ Rakitna, kjer bo tudi sklepna prireditev s podelitvijo priznanj. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah B, C, D in E bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo v Srbiji konec septembra.

Pravi orientacijski duh tekmovanja SPOT Rakitna 2023 lahko za medijsko poročanje začutite, zabeležite, fotografirate ali posnamete ravno v nedeljo, 21. maja 2023. Z malo truda ujamete tekmovalce na kateri od živih kontrolnih točk, kjer se bodo preizkušali tako v znanju orientacije kot praktičnem planinskem znanju in veščinah. Kontaktna oseba je vodja tekmovanja Ana Suhadolnik (PD Borovnica), dosegljiva na 051 493 037 in suhadolnik.ana@gmail.com

slovenija_planinari
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino