ponedeljek, 17. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

sreda, 24. januar 2024 ob 08:15, ogledov: 1379

35 filmov na 18. FGF, sedem slovenskih, tri premiere

Objavil(a): Manca Ogrin
Na 18. Festivalu gorniškega filma bo na ogled 35 alpinističnih, plezalnih, avanturističnih ter filmov o gorski naravi in kulturi, med njimi kar sedem slovenskih. Na festivalu bomo tri filme predvajali premierno: dokumentarno-igrani film Viharnik z roba, 100 let Skalašev, filmsko zgodbo gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi in dokumentarec Himalajska bojevnika o 50-letnem prijateljstvu med Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem.

Na 18. Festival gorniškega filma je bilo prijavljenih kar 78 filmov, v tekmovalni program pa izbranih 35 filmov, od tega osem alpinističnih, devet plezalnih, devet filmov o gorah, športu in avanturi in prav toliko o gorski naravi in kulturi.

Na velikem platnu bo na ogled kar sedem slovenskih filmov, od katerih bo dvojec doživel premiero na velikem platnu. Ddokumentarno-igrani celovečerec Viharnik z roba, 100 let Skalašev Igorja Vrtačnika, ki odstira zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev: Klementa Juga, Joža Čopa, Pavle Jesih in drugih; ter filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine. Premierno bo prav tako predvajan dokumentarni film Himalajska bojevnika bosanskega režiserja Zehrudina Isakovića o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem.

Bero slovenskih filmov dopolnjujejo kratki risani film Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt Jerneja Myinta, dokumentarni film projekta LIFE Lynx Skupaj za rise Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, kratki film Na, v in pod Savo Rožleta Bregarja,  film o kolesarskem vzponu Nike in Andreje na Kilimandžaro Tiha moč Petra Vrčkovnika ter kratki film o strastnem deskarju D A NN O Č Mitje Legata.

18FGF_filmi

V središču pozornosti bo letos kultna smer Eternal Flame v karakorumskem stolpu Nameless Trango Tower v Pakistanu – dvakrat v filmu in enkrat v predavanju. Švicarski film Večna lenoba je dih jemajoča pustolovščina plezanja in BASE-skoka, v ameriškem filmu Goreči plamen pa spremljamo prosto plezanje več kot 1000 metrov dolge smeri, o čeme bo spregovoril tudi španski alpinist Edu Marin.

Trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu se dotakne ameriški film Plezanje kot upor, saj je v Palestini plezanje ena redkih stvari, ki nadvse raznoliki skupini plezalcev omogoča, da vsaj za trenutek pozabijo na izraelsko okupacijo. V zgodovino alpinizma gledalce poleg filmov Viharnik z roba, 100 let Skalašev, in Himalajska bojevnika popelje še švicarski film Pajek v Patagoniji, ki oriše zgodovino osvajanja patagonskih gora.

Poleg alpinističnih, plezalnih in športnih filmov bo tudi na letošnjem festivalu na ogled prgišče izjemnih etnografskih dokumentarnih filmov – poljski film Sanje strica Vakha, italijanski Darovi čakanja in španski film Gora spominov –, ki jih bogati kar nekaj presežkov kinematografije. Jamarje bo pritegnil slikovit francoski film Raziskovalci podzemlja, francoski celovečerec Mongolija: Dolina medvedov pa predstavi barvitost prostrane nomadske Mongolije.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Festival praznuje polnoletnost z najnovejšo domačo in svetovno gorniško filmsko produkcijo, v spremljevalnem programu pa z vrsto zanimivih gostov, kolikor jih v 18 letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in aktualno gorniško literaturo. Zato med 12. in 17. februarjem 2024 vse poti ljubiteljev gora vodijo v Cankarjev dom v Ljubljani, Mestni kino Domžale, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Metropol v Celju. Vstopnice so že na voljo.

-------------------------
Povezana novica:
Festival gorniškega filma ob polnoletnosti z najbogatejšim programom do zdaj 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino