ponedeljek, 15. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

ARHIV NOVIC  

torek, 9. julij 2024 ob 09:00, ogledov: 713

Planinski naPOTki vse poletje vabijo v hribe na Prvem

Objavil(a): Manca Ogrin
Planinski naPOTki nas bodo vse poletje usmerjali na bolj odmaknjene planinske poti - v družbi mojstrov peresa in poznavalcev gora iz Planinske založbe. Od 30. junija do 15. septembra vas vsako nedeljo ob 6.45 skupaj s Prvim programom Radia Slovenija vabimo k poslušanju oddaje naPOTki, v kateri bomo predstavljali planinske vodnike in knjige iz Planinske založbe ter delili navdih za obisk gora, kjer se lahko z razgledom umaknete množicam.
Na Prvem programu Radia Slovenija 17. sezono naPOTkov pripravljajo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Katere poti bodo prehodili in kaj bo še ustvarjalo planinsko vzdušje na Prvem, je v pogovoru predstavila Manca Ogrin, predstavnica za odnose z javnostmi na PZS.

Oddaja naPOTki je vsako nedeljo na sporedu ob 6.45 na Prvem programu Radia Slovenija, krajši povzetki reportaž z nagradnim vprašanjem pa bodo ob sredah ob 6.45 v Jutru na Prvem. Vsak teden si boste lahko kot nagrado prislužili predstavljeno knjigo Planinske založbe, glavna nagrada pa je letna naročnina na revijo Planinski vestnik
napotki_prvi
V nedeljo, 30. junija, je Jože Drab v pogovoru z novinarko Natašo Rašl ob razgledu na Ljubljano predstavil priročnik Osnove planinstva, napotke za varnejši obisk gora in orientacijo v hribih. Prisluhnite! >>> Planinska vzgoja - vsem koristna

7. julija je Jana Remic ob Šepetu samotnih stezic skupaj z novinarko Darjo Pograjc ubrala odmaknjeno pot na Galetovec in planino Zajavornik in prek radijskih valov poskrbela za poetično in umirjeno doživljanje gora s čudovitim razgledom. V kristalnem jutru sta zapeli pravo hvalnico življenju - vabljeni k poslušanju! >>> Šepet samotnih stezic: Galetovec

Slovenska planinska pot (Gorazd Gorišek, Mojca Stritar Kučuk, Andraž Poljanec) je vselej aktualna, saj ciljev na najdaljši planinski poti v Sloveniji in eni najstarejših na svetu ciljev zlepa ne zmanjka. 14. julija se bo Andraž Poljanec v novinarski družbi Lane Furlan povzpel na enega od primorskih ciljev SPP.

21. julija bo Dušan Škodič v naPOTkih novinarja Bojana Leskovca in poslušalce Prvega popeljal po Rapalski meji s planinsko-zgodovinski vodnikom Meja na razvodnici, na enega od glavnih mejnikov, hkrati pa še orisal zgodovino te poti.

Zadnja julijska nedelja, 28. julij, je rezervirana za razgled na Savo, saj bosta Dušica Kunaver in Irena Mušič Habjan ob izročilu iz gorenjske ljudske zakladnice novinarju Juretu Čepinu predstavili izlet ob bregovih Save iz vodnika Po poteh ljudskih pripovedi.

Avgust se bo začel alpinistično, saj se bo 4. avgusta novinar Aleš Ogrin z urednico knjige Marto Krejan Čokl odpravil plezat eno od večraztežajnih opremljenih smeri iz težko pričakovanega dopolnjenega vodnika Moderne večraztežajne smeri avtorjev Andreja Grmovška in Viktorja Relje.

11. avgusta se bodo naPOTki orientirali proti vzhodu Slovenije, kamor bo Marjan Bradeško, avtor knjige Hodim, torej grem, po razgled in zanimive zgodbe odpeljal novinarko Ano Skrt, obiskala pa bosta točko Razširjene Slovenske planinske poti (avtor vodnika po njej je Gorazd Gorišek). 

planinski_napotki_foto_manca__ogrin
Planinski naPOTki nas bodo vse poletje usmerjali na bolj odmaknjene planinske poti - v družbi mojstrov peresa in poznavalcev gora iz Planinske založbe (foto Manca Ogrin)

18. avgusta
bodo z ušesi zastrigli mladi planinci in njihovi starši, saj se avtorica Pravljičarije pod Triglavom Kristina Menih in novinarka Tadeja Bizilj odpravita na potep po Trenti, v zadnjo dolino pod Triglavom, kjer se končuje človeku poznano življenje in se začenja domišljijski svet sanj.

Za konec počitnic, 25. avgusta, bo Franci Horvat z novinarko Mojco Delač obudil spomine na zgodovinski partizanski pohod Po poteh XIV. divizije na nekdaj zahtevni, danes pa zelo slikoviti etapi od Smrekovca do Komna. 

Prvi šolski dan, 1. septembra, se bo urednica Nadia Petauer odpravila v Slovenski planinski muzej, kjer si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov, raznolikost gradiva in obsežna knjižnica nudijo vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

8. septembra se bo soavtor vodnika Julijske Alpe, Vzhodno od Soče in Pišnice Roman Tratar z novinarko Klaro Evo Kukovičič povzpel na enega od manj obiskanih vrhov vzhodnega dela Julijcev.

Za slovo od planinskih naPOTkov se bosta 15. septembra Joža Mihelič in novinarka Špela Šebenik odpravila na kakšen razgleden hrib nad Bohinjem, ki jih Joža pozna kot lasten žep, svojim ljubim Bohinjskim goram in ljudem, ki dajejo pečat tem krajem, pa je s knjigo Vprašaj goro spisal krasen knjižni spomenik.

Vabljeni na pot z naPOTki!

Manca Ogrin
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Urad Republike Slovenije za mladino