sobota, 28. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 26. maj 2010 ob 00:00, ogledov: 2902

Novi planinski orientacijski prvaki

SiOL/Sportal - Manca Čujež: Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki je bilo 22. in 23. maja na Koroškem, je na piedestal postavilo nove državne prvake.

Državna orientacijska preizkušnja SPOT Koroška 2010 je bila pika na i ligaških tekmovanj, ki čez leto potekajo v osmih področnih ligah po vsej Sloveniji: Savinjska, Rogaška, Podravska, Zasavska, Gorenjska, Koroška in Primorska področna planinska orientacijska liga ter Področna planinska orientacijska liga Smrekovec.

Organizacija je letos "prikolobarila" na Koroško. Državno planinsko orientacijsko tekmovanje je ob pomoči Odbora za orientacijo pri Mladinski komisiji Planinske zveze Slovenije, ki ga je letos zastopal Dušan Prašnikar, organiziral Koroški pokrajinski odbor mladinskih odsekov z organizacijskim vodjem Andrejem Mlinarjem in s tehničnim vodjem Izidorjem Močilnikom na čelu, ki so jima na pomoč priskočili še Tomaž Hudnik, Franc Kadiš in Jaka Kotnik, dve ekipi Gorske reševalne službe Koroške in okrog 35 prostovoljcev iz koroških planinskih društev.

V dveh tekmovalnih dneh je svoje znanje iz planinske orientacije pokazalo 320 tekmovalcev v 69 ekipah. Na sobotni dnevni in nočni tekmi so orientacijske moči merili le tekmovalci v treh najzahtevnejših kategorijah: C (mladi od 1. letnika srednje šole do vključno 26. leta starosti), D (mlajši člani od 27. leta starosti) in H (težja odprta kategorija, po težavnosti enaka kategorijam C in D). Nedeljski orientacijski vrhunec pa je na Koroško privabil tudi tekmovalce v preostalih kategorijah, torej A (učenci do 6. razreda osnovne šole), B (učenci 7., 8., in 9. razreda osnovne šole), E (starejši člani nad 40 let), F (družine: najmanj eden od staršev in otroci do 18. leta) in G (lažja odprta kategorija, po težavnosti enaka kategoriji B).

Ekipe so s pomočjo zemljevidov z vrisanimi kontrolnimi točkami, ki so jih morale poiskati, skušale čim hitreje prehoditi progo, na kateri so reševale tudi praktične naloge iz znanja orientacije, prve pomoči, poznavanja gorstev, varstva narave, planinskih vozlov ter poznavanja dela in življenja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, pomerile pa so se še v teoretičnem znanju iz snovi planinske šole.

Tekmovalci v kategorijah C, D in H so na sobotni dnevni tekmi, na kateri so tekmovalno vročico hladile prave aprilske plohe, nanizali dobrih 20 kilometrov iz Raven na Koroškem na Naverški vrh do Leš, nato so jo ubrali pod Homom in mimo Šrotneka nazaj v Ravne, krajšo nočno traso pa so zaznamovale naloge iz nočne orientacije in orientacija po mestu. Nedeljski orientacijski labirint je tekmovalce lažjih kategorij usmerjal po bližnji okolici Raven, od Naverškega vrha do Prežihovine, trasa težjih kategorij pa se je raztegnila na dobrih 25 kilometrov čez drn in strn iz Raven mimo Šteharjevega vrha, Brinjave gore, Leš do Prežihovine in nazaj do ravenske osnovne šole, na progi pa so tekmovalci spoznali tudi uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje SPOT Koroška 2010 je tako okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji. V kategoriji A so slavili Kremenčkovi iz PD Gornja Radgona, v kategoriji B so s konkurenco pometle Legende iz PD Slivnica pri Celju, državni prvaki v kategoriji C pa so postali Klinčki iz PD Laško.
Zmago v kategoriji D so si priorientirali Alpski izvidniški črvi iz PD Domžale, svoj zmagoslavni pohod pa so v kar treh kategorijah prikazali tekmovalci iz PD Ruše: Grče v kategoriji E, družina Jurše v kategoriji F in Ksihti v kategoriji G. Zadnja zmaga je odšla na Primorsko k ekipi Malo tu, malo tam iz PD Ajdovščina.

Manca Čujež
Foto: Manca Čujež, Dušan Prašnikar, Miran Vrčkovnik

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino