petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

torek, 3. april 2012 ob 00:00, ogledov: 3736

Pustolovščine mladinskega programa 6. IMFFD

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes, 3. aprila 2012, so v popoldanskem programu 6. IMFFD na svoj račun prišli mladi po letih in srcu, zanje je bil namreč pripravljen pustolovski mladinski program.
Najprej smo si ogledali zadnji del iz serije štirih filmov Na Džingiskanovimi poti, ki govori o res osupljivi pustolovščini Tima Copa, mladega Avstralca, ki se je na konjih in s psičkom Tigonom odpravil iz Mongolije na Madžarsko. Mislil je, da bo za pot - gre za 10.000 km - potreboval 18 mesecev, a je na cilj prišel po več kot treh letih. Mi smo si ogledali zadnji del in Timov zaključek poti. Ko je Tim šel na pot, je bil star 25 let, konjev se je bal, ni vedel, kaj naj si mislili o ljudeh in deželah ... A sklenil je trajna prijateljstva z mnogimi, pri katerih je na potovanju prespal, jih srečal, se nasmejal, ..., pa tudi pravo prijateljstvo s svojimi tremi konji in najboljšim prijateljem - psičkom Tigonom.

Za tem je sledil zanimiv pogovor o novem slovenskem mladinskem pustolovskem romanu Zlati zob Tadeja Goloba - plezalca in pisatelja. Njegov mladinski pustolovski roman se dogaja pod Loško steno in v njej. S pisateljem je pogovor vodila avtorica programa Irena Cerar; predstavila sta nam Tadejeve prve korake v svet knjig, alpinizma in pisateljevanja, pa tudi zgodbo tega romana, kako dva ljubljanska plezalca s pomočjo vrstnika domačina v votlini visoko v severni steni Briceljka iščeta pozabljeno zlato, ki sta ga iz rudnika v Rablju pred mnogimi leti prinesla rudarja iz Loga. Z avtorjem ilustracij v tem romanu Cirilom Horjakom, pod prsti katerega so nastajali liki tudi tekom tega pogovora, pa je Irena razkrila, da je to za Cirila prva prava ilustrirana knjiga in da najraje riše stripe, risbe. Hkrati pa je Ciril izvrsten in duhovit pripovedovalec zgodb - tudi z nami je delil eno, in sicer o zlatu pod Bogatinom ...

Avtor mladinskega pustolovskega romana nam je prikazal tudi fotografije ljudi (ki so služili tudi kot liki v knjigi) in okolja, ki "nastopajo" v knjigi (Loška stena, rudnik v Rablju ...). Res super mladinsko-gorniško popoldne nas je navdušilo za pustolovščine, branje Zlatega zoba in še več - za obisk Loga pod Mangartom s pogledom na Loško steno.

Vabljeni k ogledu filmov, ki še sledijo v teh dneh do petka in seveda na predavanja!
Več na spletni strani Festivala.

Zdenka Mihelič

--------------------------------------------------
Povezana novica:
-
Mladinski program na 6. IMFFD - 3. 4. 2012

Fotogalerija

 Zdenka Mihelič

 Zdenka Mihelič1 / 7

 Zdenka Mihelič2 / 7

 Zdenka Mihelič3 / 7

 Zdenka Mihelič4 / 7

 Zdenka Mihelič5 / 7

 Zdenka Mihelič6 / 7

 Zdenka Mihelič7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino