petek, 27. november 2020
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

sreda, 21. november 2012 ob 00:00, ogledov: 5889

YC UIAA mednarodni seminar 2012 navdušil udeležence

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Od 29. avgusta do 2. septembra je Mladinska komisija PZS v okviru Youth Commission UIAA organizirala seminar za mladinske delavce na področju planinstva. Seminar se je odvijal v Planinskem učnem središču v Bavšici. Udeleženci so prišli iz štirih držav (pet iz Luksenburga, dve iz Srbije, in po eden iz Velike Britanije in Južne Afrike).
Žal je tik pred začetkom seminarja svojo udeležbo odpovedalo kar 12 prijavljenih iz petih držav, kar je bilo negativno presenečenje za organizatorje. Vendar je seminar kljub temu potekal odlično, takšni pa so bili tudi vtisi udeležencev in organizacijske ekipe. Slovensko ekipo je sestavljalo šest stalnih in še sedem občasnih članov vodstva oz. predavateljev.

Prvi dan smo se v Bavšici zbrali v popoldanski urah in se namestili v sobe. Predstavili smo program dela na seminarju, potem pa smo izvajali spoznavne igre, ki so služile dvojnemu namenu. Prvič, da se udeleženci iz praktično vseh koncev sveta spoznajo med seboj in drugič, da spoznajo tudi konkretne metode za prebijanje ledu, ki jih lahko uporabijo pri svojih skupinskih planinskih aktivnstih.

Drugi dan smo zaradi lažjega razumevanja nadaljnih predstavitev dela v naši zvezi, najprej predstavili organizacijo PZS. Nadaljevali smo s temo mladinsko voditeljstvo, ki jo je predstavil Uroš Kuzman. Popoldne pa smo se skozi predstavitve programov Cici planinec in Mladi planinec pod vodstvom Mateje in Boruta Peršolje posvetili predšolski in šolski populaciji planincev. Zvečer nam je Andrej Pečjak predstavil ledno plezanje, kot eno zelo zanimivih področij dela v PZS.

MK_UIAAYCseminar2012_PUS_Bavsica_skupinska_foto_Borut_Persolja_m
Po potepanju - ko smo spoznavali poti, primerne za najmlajše planince in izpolnjevali dnevnike Ciciban planinec in Mladi planinec - se je prilegel prijeten počitek na soncu, foto Borut Peršolja

Tretji dan smo začeli z družabnimi in športnimi igrami ter načini kako motivirati in se približati mladim v planinstvu. Kasneje smo organizirali orientacijsko tekmovanje, kjer je ekipe na sredi proge začel namakati dež in jih do cilja dodobra namočil. Dež je tudi popoldan okrnil planiran program, tako da smo temo o športnem plezanju namesto zunaj na umetni steni izvedli notri v obliki predavanja, ki ga je izvedel Lorin Möscha. Zvečer pa so udeležence osupnile še fotografije Luka Stražarja z njegove alpinistične poti do zlatega cepina.

Mokri planinski čevlji s prejšnjega dne so onemogočili turo do Krnskega jezera. Zato smo udeležence spoznali z bližnjo okolico: prelaz Predel, Mangrtska planina, Log pod Mangrtom in Bovec. Popoldne so udeleženci predstavili organizacijo in način dela z mladimi v planinstvu v njihovi državi. Izmenjava izkušenj je bila zelo korista tudi za slovenski del ekipe, ki je spoznala druge zanimive pristope. Čas pred večerjo smo izkoristili še za hiter obisk učne zelo zahtevne poti v Bavšici, ki je bila deževju prijetna popestritev dogajanja. Zvečer so udeleženci med ogledom filma Sfinga občudovali Severno triglavsko steno in dejanja naših alpinistov.

Peti dan je seminar prišel do svojega zaključka. Ogledali smo si še Info center TNP v Trenti, potem pa polni novih izkušenj, znanja in z novimi poznanstvi, odpotovali nazaj vsak v svoj domači delček sveta.

Hvala predavateljem in organizacijski ekipi za njihov čas in trud!

Damjan Omerzu,
koordinator seminarja

-----------------------------
Povezana novica:
- YC UIAA mednarodni seminar 2012 se začne danes


Fotogalerija

 Foto Matej Ogorevc

 Foto Zdenka Mihelilč1 / 27

 Foto Matej Ogorevc2 / 27

 Foto Matej Ogorevc3 / 27

 Foto Matej Ogorevc4 / 27

 Foto Matej Ogorevc5 / 27

 Foto Matej Ogorevc6 / 27

 Foto Matej Ogorevc7 / 27

 Foto Matej Ogorevc8 / 27

 Foto Matej Ogorevc9 / 27

 Foto Matej Ogorevc10 / 27

 Foto Matej Ogorevc11 / 27

 Foto Matej Ogorevc12 / 27

 Foto Matej Ogorevc13 / 27

 Foto Matej Ogorevc14 / 27

 Foto Matej Ogorevc15 / 27

 Foto Matej Ogorevc16 / 27

 Foto Matej Ogorevc17 / 27

 Foto Matej Ogorevc18 / 27

 Foto Matej Ogorevc19 / 27

 Foto Matej Ogorevc20 / 27

 Foto Matej Ogorevc21 / 27

 Foto Matej Ogorevc22 / 27

 Foto Matej Ogorevc23 / 27

 Foto Matej Ogorevc24 / 27

 Foto Matej Ogorevc25 / 27

 Foto Matej Ogorevc26 / 27

 Foto Matej Ogorevc27 / 27

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino