sreda, 27. januar 2021
POIŠČI
Prenovljeni programi
Revija Gremo pod objem gora

ARHIV NOVIC  

ponedeljek, 12. maj 2014 ob 00:00, ogledov: 7492

Pripravljeni? Gremo!

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Vabljeni k ogledu Dobre ure z Milico, televizijske oddaje na TV Slovenija, 1. program, ki je bila na sporedu konec aprila, dosegljiva pa je tudi vsvetovnem spletu. Gost inštruktor planinske vzgoje Borut Peršolja je predstavil planinsko opremo in nasvete za varnejše obiskovanje gora.
Oglejte si oddajo Dobra ura z Milico (TV Slovenija, 1. program, na programu 28. 4. 2014), predvsem prispevek, v katerem je bil gost inštruktor planinske vzgoje Borut Peršolja, ki je predstavil planinsko opremo in nasvete za varnejše obiskovanje gora. Omenjeni prsipevek se začne na 1:10:58.

Za OGLED KLIKNITE na spodnjo sliko ali TUKAJ >>> in si oglejte oddajo/ prispevek.

Srečno in varen korak!

RTV_SLO_Dobra_ura_28_4_2014_Persolja_oprema_varnejse_v_gore_zaston2Takole je doživetje snemanja opisal Borut Peršolja na svojem blogu:

Na predlog dobre vile Mete Ornik me je Milica Prešeren povabila v sredino, predpraznično TV oddajo Dobro uro z (posnetek se začne na 1:10:58). Klasična, a vedno neizpeta zgodba: o izjemnem pomenu dobre priprave na turo, o znanju branja pokrajinskih prvin, o opremi in veščinah ...


Mozaični del oddaje vpelje Turbulenca, tokrat tudi o pripravi na odhod v gore. (Vir: Facebook oddaje)


Pet minut, kolikor sva imela na razpolago, sva hitro pokurila. Sva komu pomagala, da je bilo doživetje - med prazniki, pa tudi sicer - varneje in bolj izpolnjeno? (Vir: Facebook oddaje)


Vsak tak nastop vzamem zelo zares. Tokrat je ta zares tehtal več kot 20 kilogramov, ki sem jih že zjutraj vzel na vlak in uskladiščil na RTV (hvala, Nina in prijazni receptor!). (Foto Borut Peršolja, telefon)


Pet metrov pulta je bilo skoraj prekratkih za razstavo vse osebne in tehnične opreme z nekaj bolj ali manj nujnimi dodatki (zemljevidi, vodniki, monografije). (Foto Borut Peršolja, telefon)


Gojzarji, prva pomoč, rezervno perilo ... (zaslonska slika TV posnetka)


... kapa in rokavice ... (zaslonska slika TV posnetka)


... sedalna podloga, zložljive palice ... Vsega preveč, pa še vedno premalo. (zaslonska slika TV posnetka)


Ob vsem povedanim pa sem pozabil na vrečko za smeti. OK? (Foto Borut Peršolja, telefon)

***
Po čem že prepoznaš gornika? Po mreži za metulje, v katero lovi nove vrhove in jih občuduje z vsaj tako predanostjo kot entomolog krilate žuželke? Po tonah kamenja, ki jih tlači v žepe nahrbtnika? Pravzaprav gorniki v dolini nimamo (če odmislim športni slog oblačenja) pripomočka, ki bi že na daleč dajali vedeti, s čim se ukvarjamo. Kajti biti gornik je stanje duha.


Silvan Omerzu: ilustracije z razstave v atriju mestne hiše v Ljubljani. (Foto Borut Peršolja)

Vir: Borut Peršolja - BLOG
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino